8 największych mitów na temat glutenu

Gluten w obecnych czasach posiada bardzo dużą ilość zwolenników, a także przeciwników. Stało się o nim głośno głównie w branży fitness, która promuje zdrowy styl

Gluten w obecnych czasach posiada bardzo dużą ilość zwolenników, a także przeciwników. Stało się o nim głośno głównie w branży fitness, która promuje zdrowy styl życia. Wiele osób zauważyło wady stosowania glutenu i na tej podstawie zostały stworzone liczne mity, które powtarzane są do dziś. W tym tekście zostaną przedstawione największe mity dotyczące glutenu.

 

Czym właściwie jest gluten

 

Wiele osób stara się walczyć z glutenem, jednak nie wiedzą oni do końca co to jest. Gluten jest białkiem, które występuje w pszenicy, a także jej odmianach. Można go również znaleźć w życie i jęczmieniu. Można go spotkać w pieczywie, makaronach, kostkach bulionowych, wędlinach i innych (czasami zaskakujących) produktach. Pozwala on uzyskać odpowiednią konsystencję produktu, a także dodaje dodatkowy smak, który jest znany praktycznie każdemu. Według danych prawdopodobnie tylko 7% osób cierpi na nietolerancje glutenu, więc stwierdzenie, że unikanie go jest dobre dla wszystkich, jest pierwszym mitem.

 

 

8 największych mitów na temat glutenu

 

1. Dieta bezglutenowa jest dobra dla każdego

Wyeliminowanie całkowicie danego rodzaju pokarmu jest błędem. Z diety bezglutenowej powinny korzystać osoby, które zauważyły u siebie nadwrażliwość, a także osoby chore na celiakię.

 

2. Na diecie bezglutenowej się chudnie

W tym stwierdzeniu jest odrobina prawdy. Jeśli korzysta ktoś z diety bezglutenowej i posiada ujemny bilans kaloryczny to z pewnością będzie chudł. Jednak dla osób, które cały czas będą w nadwyżce kalorycznej zmiana diety nie przyniesie pożądanych efektów.

 

3. Produkty, które nie zawierają glutenu są zdrowe

Bardzo często jest to żywność, która jest wysoko przetworzona. Zawierają one dodatkowe ilości cukru lub innych “ulepszaczy smaku”. Wiele z produktów, które nie zawierają glutenu są mdłe i producenci dodają niezdrowe produkty w celu polepszenia ich smaku.

 

4. Na diecie bezglutenowej nie je się chleba

Jest to oczywiście mit, ponieważ powstaje coraz więcej sklepów, gdzie można zakupić produkty bezglutenowej i znajdują się w nich chleby.

 

5. Wyeliminowanie glutenu będzie dobre dla żołądka

Jest to prawda dla osób, które posiadają nietolerancje na gluten. Dla wszystkich innych pokarm ten jest tak samo traktowany, jak inny i nie wpłynie to na zmiany w żołądku.

 

6. Gluten wpływa niszcząco na kości

Dla osób, które cierpią na celiakię stwierdzenie to będzie prawidziwe. Jednak dla pozostałej większości jest to po prostu mit.

 

7. Wyrzucenie z diety glutenu, nie spowoduje niedoborów

Witaminy i minerały są dostarczane do organizmu z pożywienia. Wyeliminowanie pewnych produktów będzie prowadziło do konsumowania uboższych rzeczy. Stwierdzenie to może być prawdziwe, jeśli dieta bezglutenowa będzie bogata we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały.

 

8. Osoby czujące się ospale po glutenie cierpią na celiakię

Jest to oczywiście mit, ponieważ po zjedzeniu obfitego posiłku każdy będzie chciał się położyć do łóżka. Objawy te może także powodować nadmierne zmęczenie, a także ciągły stres.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *