Jaka jest rola chlorofilu w diecie człowieka?

Chlorofil występuje w roślinach i odpowiada za ich zielony kolor. Jest to grupa związków chemicznych, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy, czyli umożliwienie rośliną

Chlorofil występuje w roślinach i odpowiada za ich zielony kolor. Jest to grupa związków chemicznych, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy, czyli umożliwienie rośliną odżywiania się i prawidłowego rozwoju. Można wyróżnić chlorofil a i b, który jest w największym stopniu obecny w organizmach, oraz chlorofil c i d, który znajduje się jedynie w glonach. Zielone zabarwienie tego związku jest wynikiem pochłaniania sporej części tzw. niebieskiego i czerwonego światła, które jest odbijane przez światło zielone. Chlorofil ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka i dobry stan zdrowia.

 

Korzyści płynące z włączenia chlorofilu w dietę

 

Powszechnie wiadomo, że należy jeść jak najwięcej zielonych warzyw. Jednak dla wielu nie ma to większego znaczenia i nie zdają sobie oni sprawy z tego jakie korzyści niesie to ze sobą naprawdę. Przede wszystkim chlorofil zawarty w tych roślinach chroni przed wolnymi rodnikami, czyli opóźniają starzenie. Bardzo ważne jest też dotlenienie wnętrza organizmu i jego odkwaszenie. Bardzo ważną korzyścią związaną z przyjmowaniem chlorofilu jest oczyszczenie krwi i płynów ustrojowych z wszelkich związków toksycznych i szkodliwych substancji. Chlorofil reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomaga powstawanie symbiotycznej flory jelitowej, która niszczy drobnoustroje i chroni układ pokarmowy. Wszystko to dzięki bogatej zawartości tlenu w organizmie. Dodatkowo chlorofil przenosi tlen w komórkach, podobnie jak hemoglobina, czyli tam gdzie jest on obecny nie rozwijają się choroby bakteryjne.

 

Wiele badań wskazuje na znacząca rolę chlorofilu w walce z nowotworami. Udowodniono, że hamuje on rozwój guzów, oraz powstawanie niechcianych zmian w DNA. Unieszkodliwia on również różne substancje mutagenne i kancerogenne. Warzywa i owoce bogate w chlorofil zaleca się również w przypadku wystąpienia chorób krwi np. w anemii lub hemofilii. Zwiększają one poziom czerwonych krwinek oraz są źródłem żelaza i usprawniają jego wchłanianie. Chlorofil reguluje też krzepnięcie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu mniejsze jest ryzyko wystąpienia żylaków.

 

Chlorofil a cukrzyca 

 

Bardzo ważna jest też rola chlorofilu w leczeniu osób chorych na cukrzyce. Wyrównuje on poziom cukru we krwi. Na korzyści z nim związane zwracają też uwagę stomatolodzy. Płukanie jamy ustnej substancją zawierającą chlorofil łagodzi wszelkie stany zapalne, przyśpiesza gojenie się ranek, ropotoków i leczenie chorób dziąseł.

 

Z dobrodziejstw chlorofilu korzystają także kobiety, które karmią piersią. Związek ten stymuluje proces produkowania i wydzielania mleka, oraz wpływa pozytywnie na układ immunologiczny i dostarcza mu wielu potrzebnych pierwiastków. Reguluje on też cykl miesiączkowy i funkcjonowanie gruczołu tarczycy, oraz wpływa na utrzymanie równowagi hormonalnej organizmu. Chlorofil łagodzi też objawy astmy i pomaga przy leczeniu wrzodów. Jego rola jest wskazywana również przy leczeniu kataru i stanów zapalnych. Poprawia on ogólny wygląd zewnętrzny i stan skóry. Nadaje jej odpowiedniego koloru i spowalnia proces starzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *